Saturday, 27 August 2011

Respect others opinion

Assalamualaikum

Heyy there :) 

Korang penah rase di blame ?Tak pun bile korang bagi pendapat ade yg kritik sampai tahap menghina ?Tak pun di drop ?dan tak pun korang yg tukang buad semue tuu jadi ?Ehehe .Orait hari ni aku nak ajar care 'Respect Others Opinion' cewahh ,gua dahh rase macam masuk tadika ajar budak kecik laa pulak .Hahaha 

Dalam dunie ni ,manusie tak same .Mcam kate pepatah 'rambut sama hitam ,hati lain-lain' .Kadang-kadang ,ade yang suke makan sambil minum air ,ade jugak yg makan dulu baru minum air .Tak kesah laa macam mane pun gayenye kite kene respect care seseorg tuu berfikir .

Oke cube korang fikir ,kalau semue org dalam dunie ni kepale otk semue same jee .Korang rase ape jadi kat dunie ni ?Aku rase tak wujud model atom yg ade sampai 7 developer tuu , tak pun tak wujud gak teori kedatangan islam yg sampai ade 3 teori tuu kalau semue org fikiran same .Betul tak ?Tulahh sebab Allah jadikan manusie bervariasi .Dan variasi tuu digunakan untuk kite hamba ni betukar pendapat dan berkongsi antara satu sama lain .Bukan menghina atau membantah .

Mmglaa org ckap ,kalau sesuatu pendapat tuu kite rase salah kite kene betulkan .Betul bende tuu ,tak salah .Tapi bukanlaa dengan care blame org tuu ,mengate belakang ,menghine semate mate nak bagi tau 'weyy pendapat ko salah arr !' Kalau kite seorang yg open-minded ,kite ambik jee pendapat die then korang bagi laa tau ape pulak pendapat korang ,Jadikan conversation tuu tempt yg korang boleh share something ,spill .

Macam matlutfi cakap 'world need more positive people' aku suke ayat tuu :)Sebb aku tgok org Melayu sekarang cepat sangat melatah ,itu tk kene ini tk kene .Bukan nk dengar dulu .Heshh .Think positive .Orang bagi opinion bukan untuk dihina but untuk dikongsi .So give a respect .Dalam dunie ni environment seseorg tuu berbeze ,latar seseorg tuu berbeze ,pemikiran pun berbeze .So kite tk boleh nak mengharapkan yg semue org akn buad same mcm kite ,manusie berbeze .Terime tuu .Fikir fikirkanlaa .

sihatikaca 

0 comments:

Post a Comment