Friday, 18 November 2011

Jatuh cinta dan jatuh sayang

Assalamualaikum

Heyy yaww ,sory for not updating for a long period :) Kinda buzy laa .So how was your day ? Okeyy ,anda penah jatuh cinta atau istilah femes nye fal in love laa .penah ? Or penah nak rase jatuh cinta or jatuh cinta tanpe sengaje atau anda penah tak sayang org , or tersayang org ,org syg anda atau rase nak sayang org ? Chill guys ,bende normal apehal malu nak admit kan ?

Being jatuh cinta and jatuh sayang both are different .Tau kenape ? Jatuh cinta it take only but jatuh sayang as long as your hart can sayang org then go on .

Everybody can jatuh sayang to anybody .Itu satu life rule yang simple met then love .Tapi untuk jatuh cinta it take time .Laenlaa kalau it first sight love .

Jatuh sayanglaa dengan seberape banyak org yg anda suke ,tapi jatuh cinta laa dengan seorang manusie pelngkap anda sahaja .

Jatuh sayang : Meet , like ,love including the glue without stick sticking the finest feeling in your heart

Jatuh cinta :Meet ,like ,need,care,love included the glue stick sticking the finest feeling in your heart

Sayang tak payah carik it can be found anywhere ,but cinta u have to find cause it like mirage ;to nice to be real


Saturday, 8 October 2011

Chantek

Assalamualaikum

Heyy fellass ,lame doe tak post entry .Hahaha biaselaa semue buzy dengan hal masing masing .So entry hari di inspired oleh somebody yg dah bukak mate aku about what chantek is :)Actuallt it's 'cantik' but nak bajet poyo typelaa 'chantek' *sumpah statement tuu bangang .

Bile cakap pasal chantek kan ,ape first prediction korang ?Sure kepale hotak dahh dok tebayang rupe Fasha Sandha ,Nasha Aziz ,Tiz Zakiah .Betul tak ?Ya ya ya aku pun manusie biase ,tak lari dari fitrah melihat kecantikan tuu berasal dari paras rupe .Tapi korang sedar tak satu bende ,yang seorang manusie tak kan cantik kalau inner die busuk macam sampah ?Alaaa people always forget bout that ,sebab diorang rase chantek rupe paras tuu is the main thing .

Teringat incident yg inspired aku pasal entry ni .Nak kasi pendek ceghite camnilaa ,tengah dok aku sebok mengusha belog sorang mamat hensem ni hati pun tetanye tanye laa gak "rupe ade ,awek mane ?" yaa ,biaselaa tuu kan .Lumrah ,scroll dok scroll akhirnye jumpelaa gambar si awek ni ,first impression aku ngan membe2 aku yg tengok time tuu "waaaa !awek die biase jee kot !" suare kedue pulak cakap "memang biase gile weyy ,aku rase kau lagi cun " .Aku terdiam ,fikir panjang laa jugak ,sambil tangan terus mengscroll gamba gamba diorang 

Dalam hati mmg adelaa jugak telintas 'aku rase die patut dapat lebih cun dari ni' sumpah kepale hotak aku mmg evil gile time tuu .Tapi tak laa pulak aku biar se evil terus dalam kepale ,aku terus carik ape yg menampak kan si awek ni chantek .Then ,bukaklaa belog si awek .Scroll ,scroll ,dan scroll .Habes semue entry die aku selongkar ,dari awl sampai habes .*Senyum .Sebab time tuu aku rase aku dahh jumpe ape yg buad die chantek .

She's being herself .Not a copycat :)

Si awek tuu mmg pelik ,tapi aku rase pelik tulaa menampakkan die chantek .Si awek mmg kerek ,tp kerek tulaa menampakkan die sweet .Si awek ,mmg tak sechantek mereke mereke yg mengate beliau sampai sanggup mengstalk beliau ,tp die nampah chantek sebab die strong lady :)

So ,conclusionnye ,to lady kat luar sane kalau ade org cakap uolllsss tak chantek ,abaikan .Sebab diorang tak kenal kau pun .Chantek bukan dekat luar je ,tapi dalam mesti mau chantek maa ,baru  gua boleh iktiraf luu pelempuan chantek :)Be yourself ,people will love for who you are 

*sihatikaca


Tuesday, 30 August 2011

Story matang :)

Assalamualaikum

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN :)

Simple intro untuk entry gua hari ni .Sebab gu tau gua tade salh punye kat korang ,so tak payahlaa mintak maap .HAhaha .Isnin hari tuu ,malam sebelum raye gua ikut makcik ngan mama pegi shopping biskut raye .Makk aii ,jalan jam tak payah cakaplaa .Dahh macam dalam tin sardin dahh gua tempat tuu .Muke sekor sekor gua dahh bayang macam ikan sardin Marina .hahah .Oke ,gurau jee :)

Gua bukan nak cerite betape sesak nye jalan or tempat tuu ,gua nak citer pasal manusie manusie yg gua jumpe hari tuu .Selalu kalau pegi keluar mane mane ,tu jelaa keje gua pun ,Dok tengok org sane ,org sini .Best ape ?Kekadang sampai sesat sesat punyelaasakan nak tengok org .Haihh 

Oke aku tka ganti namelaa eyy .Aku cam mesre alam sikit .Eheheh ,cam haram jee bunyi .Penah tak sometime terlintas kat kepale korang bile tengok satu pasangan tuu perasaan macam ni 'ishh ,bini cun ,laki die mak aii ,pecah rumah !' Elehh ,sure penahkan ?Jangan tipulaa .Aku tau .Sometime ,aku pun fiker macam tuu .Kekadang tuu ,ade jugak yg aku tengok mak bapak die punyelaa putih melepak ,tetibe anak ,macam bontot kuali .Tahlaa ,macam macam thoughtlaa bile tengok org kat luar sane .

Tapi bile aku fiker balik ,siape kite nak judge manusie tentang keserasian diorang ?Bukan ke semue tuu Allah dahh tetapkan ?Manusie hidup dalam keadaan saling melengkapi .Lengkap .Tak kesahlaa ,laki muke pecah rumah ke ,anak huruhara bapak ustaz ke .Sebab bagi aku semue tuu takdir Allah .

Maybe muke pecah rumah ,tapi hati kemas .Maybe jugak ,ank huruhara dapat menmbahkn lgi iman ayh die yg ustaz tuu untk didik anak die .Manelaa taukan .Itu semue kerje DIA .Sebagai manusie kite lgsung tak berhak nak mempertikaikan takdir Allah .Betul tak ?Manusie hidup untuk saling melengkapi antare satu same lain .Tak sempurne manusie kalau die pilih nk hidup sorg tanpe sesiape kat sebelah die :)

sihatikaca

Monday, 29 August 2011

Esok . Syawal .



Assalamualaikum :)




Happy Eid To All Muslims :)


Happy Merdeka too , all malaysians . kibarkan Jalur Gemilang anda :)


Nothing much , nak cari baju raya hilang  @__@

typer : tomato kering :):):):)



Sunday, 28 August 2011

Esok raya lah!

Berlalulah sudah Ramadhan sebulan berpuasaaaaaa..
Tiba Syawal kita rayakan dengan rasa gembiraaaaa..

Kedengaran budak-budak kecik dah melalak menyanyikan lagu raya.

Mungkin ramai orang dah tak sabar lagi menantikan hari bahagia esok. Mungkin ramai dah berada di kampung, tolong buat ini, tolong buat ini. Sedara-mara pun dah susun-susun kuih raya dalam balang, rumah dah dikemas, langsir dah diganti dengan langsir baru, pelita dah pasang kat luar. Tunggu nak raya je. Wahh, pasti meriah raya kan?

Walaupun dalam masa kita tengah bergembira dan tak sabar menantikan hari esok, kita kena fikirkan juga nasib orang yang tak mampu nak beli baju raya, yang tak mampu nak balik kampung, yang tak mampu nak beraya dengan keluarga di Malaysia (oversea agaknya), dan yang sudah tiada ibu bapa di sisi untuk menyambut hari raya. Janganlah terlalu gembira dan tidak ingat dunia. Memang lah raya hanya sekali setahun, tapi cukuplah kalau kita bersederhana saja. Bukan semua orang dapat merasai nikmat hari raya tu. Apa salahnya kita rasa jugak bagaimana orang yang kurang mampu beraya. Kan?

"Sape puasa tak penuh tak boleh raya!"

Haha. Kanak-kanak yang masih kecil yang belum lagi kenal erti matang pasti tak sabar dah nak raya. Biasanya, satu benda je yang buat diorang tak sabar-sabar. Apa lagi kalau bukan $duit rayaaaa$. Ya, mungkin dah tak sabar nak kumpul duit raya. Nak banding dengan kawan-kawan lain. Sape paling banyak duit, dia menang. Haha, mungkin. Kanak-kanak yang masih kecil mungkin ada yang tak berpuasa penuh, tak boleh bertahan lama agaknya so biasalah kalau diorang tak puasa penuh. Tapi kalau remaja perempuan? Tiada alasan lain. Pasti tak puasa penuh, tapi duit raya tetap dapat lah. Remaja lelaki pulak? Haa, cari pasal lah tu tak puasa penuh. Apa-apa pun, sendiri buat sendiri tanggung lah :)

Hmm. Sayu pulak rasanya nak tinggalkan Ramadhan kali ni. Hari ni hari terakhir umat Islam berpuasa. Cuba kita renungkan, sudah cukupkah amalan yang kita buat sepanjang bulan ni? Sempurna tak solat kita? Terawih ada yang tinggal tak? Bangun malam tak? Hmm. Kalau dah rasa cukup pun pasti tak cukup. Mesti masih kurang kerana kita tak tahu amalan yang kita buat tu diterima atau tidak. Mungkin banyak amalan kita buat, tapi tak sempurna, tak betul, tak khusyuk. Yelah, orang cakap "tengok kualiti bukan kuantiti". Moga-moga, segala amalan yang telah kita lakukan akan Allah terima. InsyaAllah.

Esok raya. So di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ..




SELAMAT HARI RAYA 
MAAF ZAHIR DAN BATIN :'>

Ingat! Jangan main banyak sangat mercun! Bahaya tau. Yang nak amik exam tu, berhati-hatilah raya ni. okay?

WASSALAM.

-Kotak^Kecik

Saturday, 27 August 2011

Respect others opinion

Assalamualaikum

Heyy there :) 

Korang penah rase di blame ?Tak pun bile korang bagi pendapat ade yg kritik sampai tahap menghina ?Tak pun di drop ?dan tak pun korang yg tukang buad semue tuu jadi ?Ehehe .Orait hari ni aku nak ajar care 'Respect Others Opinion' cewahh ,gua dahh rase macam masuk tadika ajar budak kecik laa pulak .Hahaha 

Dalam dunie ni ,manusie tak same .Mcam kate pepatah 'rambut sama hitam ,hati lain-lain' .Kadang-kadang ,ade yang suke makan sambil minum air ,ade jugak yg makan dulu baru minum air .Tak kesah laa macam mane pun gayenye kite kene respect care seseorg tuu berfikir .

Oke cube korang fikir ,kalau semue org dalam dunie ni kepale otk semue same jee .Korang rase ape jadi kat dunie ni ?Aku rase tak wujud model atom yg ade sampai 7 developer tuu , tak pun tak wujud gak teori kedatangan islam yg sampai ade 3 teori tuu kalau semue org fikiran same .Betul tak ?Tulahh sebab Allah jadikan manusie bervariasi .Dan variasi tuu digunakan untuk kite hamba ni betukar pendapat dan berkongsi antara satu sama lain .Bukan menghina atau membantah .

Mmglaa org ckap ,kalau sesuatu pendapat tuu kite rase salah kite kene betulkan .Betul bende tuu ,tak salah .Tapi bukanlaa dengan care blame org tuu ,mengate belakang ,menghine semate mate nak bagi tau 'weyy pendapat ko salah arr !' Kalau kite seorang yg open-minded ,kite ambik jee pendapat die then korang bagi laa tau ape pulak pendapat korang ,Jadikan conversation tuu tempt yg korang boleh share something ,spill .

Macam matlutfi cakap 'world need more positive people' aku suke ayat tuu :)Sebb aku tgok org Melayu sekarang cepat sangat melatah ,itu tk kene ini tk kene .Bukan nk dengar dulu .Heshh .Think positive .Orang bagi opinion bukan untuk dihina but untuk dikongsi .So give a respect .Dalam dunie ni environment seseorg tuu berbeze ,latar seseorg tuu berbeze ,pemikiran pun berbeze .So kite tk boleh nak mengharapkan yg semue org akn buad same mcm kite ,manusie berbeze .Terime tuu .Fikir fikirkanlaa .

sihatikaca 

Kisah benar

Oh hey there readers :)

Seperti yang diberitahu awal-awal, blog ni milik three gorgeous teenagers. Gorgeous? Entahlah, yang pasti dua orang tu YA. Saya, tidak. Huehue *lap air mata

Ehem. Actually, ni first time lah menulis kat dalam blog ni. Nothing much to tell. Nothing much to share. Sekadar memperkenalkan diri ini yang tidak seberapa. Or maybe nak cerita how I met these two girls sebelum kitorang buat blog ni. Haa, lagi best. 

Al-kisahnya macam ni lah. Aku baru je kenal mereka. Ada lah dalam setahun lebih dah. Kira baru lah jugak kan? Nak kata member satu geng tidak lah, member yang sentiasa berkepit-kepitan pun tidak juga. Tapi kitorang member sekepala. Haha. Sekepala pasal apa itu aku tak tahu. Huehue. Aku masuk sekolah mereka last year. Mula-mula, memang sombong tahap gaban lah weh. Sembang tidak, senyum tidak and agaknya nak pandang pun tidak kut? So boleh imagine tak macam mana boleh terjadinya tiga sekawan, pastu buat blog pulak tu. Wah hebat hebat! *tepuk tangan untuk diri sendiri. YEAH

But whatever happens, aku nak cakap satu benda agak important la and you guys patut tahu benda ni :

WE'RE AWESOME! 

Hahaha. Tak malu kan? Takpe, kitorang sekepala. Kau berapa kepala?

Well, I'll be writing later on. SEE YA.

-Kotak^Kecik